August 28, 2012

Salam Lebaran 1433 Hijrah...

Hi peeps!

Ku pasti kalian semua juga beraya sakan tahun ini kan?

Tahun ini sebagaimana yang telah ku janjikan dengan Emak semasa hayatnya, aku dan adik-beradik yang lain akan beraya bersamanya. Kami akan pulang sehari lebih awal untuk masak-memasak menyediakan juadah untuk pagi Hariraya dan berbuka puasa di hari terakhir Ramadhan bersama-sama.

Walau Emak telah tiada, ku tunaikan juga janji yang telah dilafazkan itu kerana tidak mahu tergolong di dalam kumpulan orang yang munafik kerana tidak menepati janji.

Kami ke Tanah Perkuburan di pagi raya pertama, menziarah pusara Emak dan Ayah....

Pusara arwah Ayah....


Pertama kali cucu turut serta...


Keluarga Jude bertemakan merah, keluarga Lela pula bertemakan kelabu dan bertudung merah jambu. Manakala keluargaku pakai semberono sahaja...suka hati masing-masing cuma masih mengekalkan tema rimau kami.


Kami yg sudah kehilangan Emak dan ayah....*sob sob*


Kami beraya sakan selepas itu....kunjung mengunjung ke rumah rakan dan taulan.


Wajah-wajah kegembiraan...

Tiada yg komplen kepenatan walau kepanasan.....

Bersama cucu kesayangan.....


Di rumah Ayah Long....

"Andak, bila nak datang rumah?" panggilan dari Enal memecah kesunyian di pagi raya kedua semasa aku masih di bilik hotel menyiapkan cucu yang dipaksa bangun awal kerana sesi kunjung mengunjung itu.

"Lepas beraya rumah Jude. Dari sana nanti boleh terus ikut jalan ke Mardi tu...dekat sikit," balasku lagak faham benar dengan liku-liku jalan di daerah Kluang itu....hehehe

"Berapa orang nak datang?" tanya Enal lagi.

Isy! Apahal pulak nak kena tanya berapa orang? Bukankah Hariraya ini tidak menghadkan tetamu yang datang? "Tiga kereta...Andak, Ngah dan Jude," jawabku memberitahu sambil memikir apa yang mahu dijamu oleh si Enal sehingga harus menanya begitu.

"Pukul berapa nak datang tu?"

"Tiga ke ataslah..." 

Memanglah kalau dah sampai ke rumah adikku itu bukan sibuk nak makan sangat, kami akan bercerita, berborak mengimbau kenangan lama semasa kami tinggal di daerah yang sama membesarkan anak-anak tanpa suami di sisi. Meronggeng ke hulu ke hilir dua kereta untuk menghiburkan hati. Kenduri kendara tanpa henti, makan minum hingga ke pagi. Mana anak masing-masing tak besar badannya? 

"Okey," jawab Enal puas hati.

Oleh kerana rombongan Ngah hendak ke Tangkak, maka aku dan keluarga Jude sahaja yang akan singgah ke bandar T6 di mana Enal bermastautin. Menurut Jude dia tahu daerah itu, maka aku hanya membontoti STREAMnya.


Di Yakin 3....

Terima kasih untuk keluarga Zainal Yahya dan isterinya Normadiah kerana sudi menerima kunjungan kami yang menjadikan rumahnya seakan rumah sendiri. Riuh rendah tidak terperi....dah bunyi macam di Pasar Tani..hehehe


Di Indah Jaya 2....

Kami kemudian ke Indah Jaya 2. Sepertimana yang telah dirancangkan....kami berBBQ bagi memeriahkan lagi malam raya. Anak cucu kelihatan sangat gembira kerana dapat bermain bunga api sementara jiran tetangga melepaskan satu persatu bunga api ke angkasa yang memuntahkan percikan api yang berbagai warna.


BBQ ~ farewell sebelum masing2 berangkat pulang.....

                                                                                                                                ~ bersambung ~No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...